Hygiejne og Gode Råd

Dårlig ånde

Dårlig ånde

Dårlig ånde skyldes oftest stofskifteprodukter fra bakterier der sætter sig på tungeryggen og i plak på tænderne, eller på tandprotesen.

Morgen ånde

Undersøgelser viser, at mere end hver anden har dårlig ånde om morgenen på grund af forhold i mundhulen.

Stofskiftet er nemlig nedsat om morgenen, og munden renses ikke i nær samme grad, når vi sover. Da er musklerne i munden mere i ro, og produktionen af spyt er stærkt nedsat.

Dårlig ånde fra tandprotese

Tandproteser kan give dårlig ånde, tygge- og talebesvær

Mund og slimhinder forandrer sig med alderen. Det betyder at protesen mister sin pasform med tiden. Proteser, som ikke passer perfekt, giver plads for madrester og andre urenheder.

Risikoen for ubehagelige bakterie- eller svampeangreb i munden er stor, hvis proteserne passer dårligt. Opsøg derfor klinikken straks ved første tegn på smerter, dårlig ånde, tygge- eller talebesvær.

Dårlig ånde hos ældre

Kan have mange årsager. Sygdomme, ændringer i spytkirtlerne, dårlig mundhygiejne, uregelmæssige måltider, indtagelse af medicin og et ændret stofskifte spiller typisk ind.

Hvad gør man?

Det bedste middel er stadig først og fremmest en god mundhygiejne. Det hjælper at holde tænderne rene og tandkødet sundt. Tungens bidrag kan reduceres ved at børste eller skrabe belægninger af tungen.

Desuden er spytstimulation nødvendig for at fjerne substrat og affaldsstoffer. Her er tygning af grov føde bedst, men også sukkerfrit tyggegummi eller pastiller med stærk smag kan hjælpe.

Ømhed og ubehag fra nye tænder

Ømhed og ubehag fra nye tænder

Selv om der er gjort et stort stykke arbejde med at tilpasse protesen nøjagtigt til munden, kan der forekomme ømhed. I så fald bør man kontakte klinikken hurtigt som mulig for at bestille en tid til en rettelse.

Tilvænning af nye tænder

Når man erstatter sine tænder med en hel eller delprotese, vil der i så godt som alle tilfælde skulle ske en tilvænning. I starten kan det være svært at vænne sig til en helprotese. Nogle mennesker vænner sig hurtigt til protesen, mens andre skal have lidt længere tid

Du vil måske opleve midlertidige tygge- og taleproblemer. Men uanset hvordan, gælder det om at bruge protesen så meget som muligt, også under måltiderne.

Det er uanset om du skal have nogle nye tænder eller have fornyet dine gamle tænder, skal du forvente, at der vil være en tilvænningsperiode på 2-4 måneder og at der skal foretages tilpasning af tænderne løbende i denne periode.
Tilpasning i denne periode koster ikke noget for vores patienter.

Gode råd i tilvænningsperioden:

  • Tag små bidder og fordel maden ud i begge sider af munden.
  • Læs højt fra avisen eller lignende, så du øver dig i at tale med de nye tænder i munden.
  • Hvis der opstår ømheder på gummerne, skal du kontakte klinikken og få tænderne tilpasset.
  • Undgå at gå med gener i lang tid, da det gør den efterfølgende helings tid længere.
  • Vær opmærksom på at visse sygdomme og brug af medicin kan medføre mundtørhed, der kan gøre det sværere at bruge tandprotese..

Vedligeholdelse af tandprotesen

Vedligeholdelse af tandprotesen

Protesen skal børstes grundigt mindst 2 gange dagligt (morgen og aften). Skyl protesen efter hvert måltid. Til rengøring af protesen kræves et specielt protesemiddel og en rigtig protesebørste , der kan nå ind i alle krinkelkroge.
Der kan let sætte sig madrester eller plak (plak er hvidlige belægninger som kan kommer på protesens yder- og især inderside).

inderside). Hvis ikke man får fjernet madrester og plak – kan man risikere, at protesen kommer til at sider dårligt og at få en svampeinfektion i mundhulen.

Har man en Unitor (en såkaldt aftagelig bro – som er et støbt stel med bøjler) kræver denne omhyggelig rensning under bøjlerne – samt ekstra grundig tandbørstning af de bøjlebærende tænder.

Til børstning af protesen anbefaler vi protese-rens som ikke indeholder slibemiddel, for almindelig tandpasta med slibemiddel må ikke benyttes på tandproteser da det ridser dem så de bliver sværere at holde rene for mad og tandsten.

Det er vigtigt at børste gummer og gane med en blød tandbørste for at stimulere blodcirkulationen.

Mundtørhed

Mundtørhed

En unitor (aftagelig bro) er meget stærk og fylder ikke meget i munden. Denne type er en god løsning til patienter, der har flere sunde og stærke tænder tilbage.

Unitoren vil sidder godt fast ved hjælp af støbte-bøjler rundt om naturlige tænderne.Akryl delprotesen bruges ofte som en midlertidig løsning.